MEB 2010 yılında yayımlanan yönetmeliğin yerine geçecek olan yeni yönetmeliğin yayımlanması beklenirken öğretmenlerimiz zorunlu hizmet konusuna çözüm getirilmesini bekliyor. Kamuoyunun da takdir edeceği üzere eğer değişim varsa mutlaka pozitif anlamda bir şeyleri değiştirmesi gerekmektedir. Bu noktadan yola çıktığımızda yeni bir yönetmeliğin yayımlanması planlanıyorsa bu değişiklik öğretmenlere yeni sorunlar yaratmamalı, temel sorunlarına çözüm getirmelidir.www.kamuhaber.net
Öğretmenlerimiz eşit şartların mevcut olmadığı bölgelerde eşit haklarla çalıştırılmaktadır. Bu durum gelişmiş bölgelerde çalışan öğretmenlerimizle zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlerimiz arasında eşitsizliğe yol açmaktadır. Anayasada belirtildiği üzere herkes eşit haklara sahiptir ve kimseye özel imtiyaz tanınamaz. Ek olarak devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olan Milli Eğitim Bakanlığı bu eşitliğin sağlamalıdır
Zorunlu hizmet görevi tüm öğretmenlerin yükümlülüğü iken dönem dönem halk arasında bilinen ismiyle zorunlu hizmet affı getirilmiştir. Böyle bir uygulama zorunlu hizmetini yapmış, yapmakta olan ve affın kapsamadığı öğretmenler için bir eşitsizlik oluşturmaktadır. Bunun son örneğini de 6 Mayıs 2010 tarihinde yaşamış bulunmaktayız.
Sorunun köküne inersek zorunlu hizmet görevi zaten başlı başına bir adaletsizliktir. Zorunlu hizmet bölgelerinde barınma, güvenlik, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan öğretmenler bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimiz bırakın bu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmayı sosyal hayatın zirve yaptığı bölgelerde çalışan öğretmenlerle aynı maaşa aynı ek derse mahkum edilmiştir.
Çözüm nedir?
Zorunlu Hizmet Görevi tabiri ortadan kaldırılmalı ve şuan görevde olan öğretmenlere af getirilmelidir.
Zorunlu yani zorla yaptırılan şey ne olursa olsun bu insanlarda kaçıp kurtulma isteği uyandırır. O yüzden zorunlu hizmet görevi olamaz, olmamalıdır.www.kamuhaber.net
Çalışma şartları değiştirilmelidir.
Devletimiz ülkenin tüm bölgelerine eşit şartları getiremiyorsa zorunlu hizmet bölgelerinde yer alan öğretmenlerin çalışma şartlarını değiştirmelidir. Bunun ilk adımı maaş ve ek ders ücretinin ciddi şekilde iyileştirilmesi olmalıdır. Bu hamle doğudaki açığı kesinlikle kapatacak batıda açıkların oluşmasına neden olacaktır.
Geciken adalet tatmin etmese de affın başladığı dönemde affa uğramayıp zorunlu hizmetini yapmış olan öğretmenlere tazminat ödenmelidir.
Zorunlu hizmet görevine gitmek için devletten yol harcırahı alacak binlerce öğretmen bulunmaktadır. Affın gelmesiyle beraber öğretmenlere ödenecek bu paralar üzerine eklenecek ek bütçe ile zorunlu hizmetini yapan öğretmenlere tazminat olarak ödenebilir.
Devlet kurumlarının başına artık proje üretebilecek kişilerin getirilmesi gerekmektedir.
Sayısı binlere ulaşan öğretmen camiası ve aileleri yeni yönetmelikle beraber zorunlu hizmet sorununa bir çözüm getirilmesini ve aynen 2010 yılında yapıldığı gibi yönetmeliğin yayımlandığı tarihten önceki öğretmenlerimize de zorunlu hizmet muafiyeti getirilmesini bekliyor.
Sitemizde yer alan her türlü bilgi, belge, doküman ve görselin yasal hakları sahiplerine, kamu7.com imzalı haber ve makaleler tarafımıza aittir. İzin almak ve kaynak göstermek suretiyle makale ve haberler kullanılabilir. Ancak ileride doğabilecek yasal sorunlardan kamu7.com sitesi yapımcıları ve yöneticileri mesul tutulamaz.
© 2014 KAMU7.COM